"Το σχολείο σήμερα"

Το σχολείο της Ελατούς βρίσκεται στο κέντρο του χωριού ανάμεσα στα δύο καφενεία. Αρχικά ως σχολείο χρησιμοποιούνταν ένα από τα σπίτια του χωριού καθώς και μία αχυρώνα. Το παλαιό κτίριο του σχολείου κτίστηκε γύρω στο 1864 από τους κατοίκους του χωριού. Λόγω της φθοράς που είχε υποστεί με τα χρόνια κατεδαφίστηκε στην δεκαετία του 1950 και στην ίδια θέση χτίστηκε με δωρεά το σημερινό σχολείο.

Κατά τις δεκαετίες του 1930 και 1940 στο σχολείο φοιτούσαν 100 παιδιά. Από την αρχή λειτούργησε ως μονοθέσιο δημόσιο δημοτικό σχολείο, δηλαδή ένας δάσκαλος για όλες τις τάξεις. Η διδασκαλία γινόταν ανά δυο τάξεις (πρώτη και δευτέρα μαζί, τρίτη και τετάρτη μαζί, πέμπτη και έκτη μαζί). Η καμπάνα ηχούσε καθημερινά πρωί - απόγευμα και καλούσε τα παιδιά στο μάθημα τους.

Όταν χιόνιζε οι γονείς προπορευόντουσαν, έκοβαν τον δρόμο με τα φτυάρια για να ακολουθήσουν τα παιδιά και να πάνε στο σχολείο. Οι οριζόμενοι από τον δάσκαλο μαθητές πήγαιναν πιο νωρίς για να ανάψουν την σόμπα και να φροντίσουν για την καθαριότητα του χώρου. Όλοι οι μαθητές έφερναν από το σπίτι ξύλα για την σόμπα. Και στο τέλος του μαθήματος, τα παιδιά έφτιαχναν «καρκατσέλες» (τα σημερινά ποπ κορν) βάζοντας πάνω στην σόμπα τα καλαμπόκια που είχαν φέρει οι μαθητές των μικρότερων τάξεων για το μάθημα της αριθμητικής.

Δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο χωριό ήταν ο Παπαγιάννης (γύρω στα 1910), ο Θόδωρος Γεωργακόπουλος (γύρω στα 1925) ,ο Αχιλλέας Στέκας (γύρω στα 1932) και τελευταία ο ντόπιος δάσκαλος Σωτήρης Πάνου, ο οποίος υπηρέτησε μέχρι το 1968, οπότε το σχολείο έπαψε να λειτουργεί, καθώς δεν υπήρχαν πλέον μαθητές λόγω της εκτεταμένης μετανάστευσης.

Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν κοινοτικό γραφείο, ενώ σήμερα στο σχολείο συστεγάζονται τα γραφεία του ΔΔ Ελατούς, η Κοινοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο.

 
Designed by Vicky Επικοινωνείστε μαζί μου